top of page

Persbericht 

Eerste Internationale Dramatherapie Conferentie in Amersfoort op 5 en 6 mei a.s. 


Op vrijdag 5 en zaterdag 6 mei wordt door een samenwerking van de European Federation of Dramatherapy (EFD) en de World Alliance of Dramatherapy (WADth) de eerste internationale dramatherapie conferentie georganiseerd met als thema 'IMAGINE....' Vanuit het idee dat verbeelding het gebied is waar we vrij kunnen zijn.


Dramatherapie is één van de vaktherapeutische beroepen waarbij een specifieke kunstvorm wordt ingezet voor het voorkomen, (vroeg-)signaleren, behandelen of stabiliseren van psychische en psychosociale uitdagingen. Voorbeelden daarvan zijn angstklachten, gedragsproblemen, trauma of verliesverwerking. Dramatherapie maakt gebruik van onder andere rollenspel, improvisatie, teksttheater en psychodramatechnieken. De nadruk ligt meer op het doen en ervaren dan op het praten.  


Het idee voor deze conferentie is twee jaar geleden ontstaan vanuit de ideaal om dramatherapeuten van over de hele wereld bij elkaar te brengen en op speelse en interactieve wijze recente wetenschappelijke inzichten en vakkennis uit te wisselen.  


Met steun van de opleiding Vaktherapie van de Hogeschool Utrecht (locatie Amersfoort) en in samenwerking met de Nederlandse (beroeps-)Vereniging voor Dramatherapie (NVDT) kwam de organisatie tot stand en konden afspraken met ICOONtheater als conferentie locatie worden gemaakt. Vanuit bijna alle werelddelen was er een bereidheid van dramatherapeuten, dramatherapie docenten en onderzoekers om vrijwillig een inhoudelijke bijdrage aan de conferentie te leveren en heeft geleid tot een rijk gevuld en gevarieerd programma. 


Twee weken na uitgifte waren alle 210 deelnemerskaarten vergeven en ontstond direct een lange wachtlijst met geïnteresseerden. Er is voor hen de mogelijkheid gecreëerd om via een live-stream een groot gedeelte van het programma te volgen. 


Omdat de ecologische voetafdruk van een dergelijk event groot is, zijn deelnemers aangemoedigd om hun eigen waterfles mee te nemen, worden er enkel vegetarische lunches aangeboden, recyclen we zoveel mogelijk afval en wordt er met internationale deelnemers vanuit het centrum van Amersfoort naar en van ICOONtheater gefietst of met de trein gereisd. Daarnaast komen de cadeaus voor de vrijwilligers van Atelier de Nieuwe Stempel, een werkplaats voor jongvolwassenen met een matig tot licht verstandelijke beperking. En hebben (gedeeltelijk) vastgelopen jongeren met (hoog-)begaafdheid bij zorgorganisatie Feniks met graffiti een deel van de bewegwijzering op de conferentie voor hun rekening genomen.  


Voorafgaand aan de conferentie zal door de leden van Europese Federatie van Dramatherapie de EFD Standards of Professional Practice and Code of Ethics worden ondertekend. 


Organiserend team: Karin van der Wiel, Denise de Jong van Lier, Jeroen Ward, Margot Lambregts, Irene de Bel en Marc Willemsen


--------------------------------------


Wilt u als redactie meer informatie of de mogelijkheid om de conferentie te bezoeken kunt u contact opnemen met Marc Willemsen. Mail: marc.willemsen@hu.nl. Telefoon: 06 12723080. Informatie kan ook worden gevonden op: 


Over 'IMAGINE....' 


Met het vermogen te verbeelden, creëren we verhalen. Verbeelding kan ons naar plaatsen brengen en de wereld schilderen in de kleuren die we willen. Het laat ons geloven dat de dingen anders kunnen. Verbeelding helpt ons om nieuwsgierig te worden, om ervaring en kennis over de wereld op te doen, om het perspectief van een ander beter te begrijpen, om ons behendig aan te passen, om tegenslagen te doorstaan, om motivatie op te wekken, om creatief te verbinden, te innoveren en uitdagingen te overwinnen. Verbeelding heeft het buitengewone vermogen om onze vroegere, huidige en toekomstige werkelijkheid te dimensioneren en vorm te geven, betekenis en hoop te geven. Het is een gebied waar we vrij kunnen zijn. Maar een uit de hand gelopen verbeelding kan leiden tot hulpeloosheid, hopeloosheid, angst, achterdocht, samenzwering of (territoriale) agressie. Een beter geregisseerde verbeelding kan helpen deze in te dammen. 

Press: Over
bottom of page